Лекарски грижи след Раждане на бебе

След всяко раждане на бебе се случва това!


Майката е достатъчно притеснена още преди да роди и когато е вече в болницата, но трябва и после да си мисли, че след като роди, ще трябва да даде детето си на някакви акушерки и непознати лекари. Детето няма да бъде в обятията на мама и това може да стресира всяка жена.

Ако винаги сте се чудили какво се случва с бебето ви, след раждане и предаване на акушерката, ето малко вътрешна информация за грижите за бебето.





Какво има в изобилие у всеки след раждане на бебе? Стрес.


За да намалят този стрес, акушерките поставят бебето на така нареченият термоплот или реанимационна маса. Този плот поддържа температура близка до тази на утробата на майката. На същото място се мери тегло и размери на новороденото.


Обдишването се налага само при деца родени в тежко депресивно състояние, ритъмни нарушения и други. Ако всичко е преминало добре по време на раждането, не е имало усложнения, майката и бебето са здрави, бебето може да бъде поставено на гърдите на майката. Ако това не е възможно, трябва да знаете, че бебето трябва да се закърми на втория, четвъртият или шестият час най-късно! Ако майката няма дори капка мляко, само тогава може да се подходи към заместител на кърмата. Много лекари твърдят, че колкото по-рано се закърми бебето, толкова по-голяма е вероятността за поява на кърма у родилката.

След всяко раждане на бебе е време за къпане.


Къпането след раждане на бебе у нас е традиция, за да се измие жълтата субстанция по тялото му — верникс. Много западни лекари не препоръчват това, но е добре да кажете дали искате бебето да бъде изкапано или не на акушерките.



Вижте също -  Няколко видео клипа за след раждане на бебета


Родните лекари от друга страна препоръчват измиването на бебето, за да може кожата да се изчисти от този вернакс и да няма остатъци от него по нея. Обясняват се и на родителите как да се грижат вкъщи за пъпната връв.


Както вече разбрахте, след всяко раждане на бебе срокът за засукване трябва да е най-кратък. Ако бебето е недоносено с много ниско тегло, може да се стигне до поставяне в кувьоз.

Грижите започват веднага след раждане на бебе!

В повечето български, родилни домове се спазва реда за хранене на 3 часа. Родилката може да поиска да храни бебето по-рано, тогава този режим не се спазва. Ако сметне, че кърмата недостига, може да се направи пробно кърмене, за да се види колко кърма суче бебето.

В родилния дом на бебето биват поставени ваксини за Хепатит B и срещу туберкулоза. Има много мнения дали ваксините наистина работят и трябва да се правят, но досега не сме срещнали проблеми или оплаквания. След изписването от болницата, майката получава документ с информация за грижите, които са положени след раждане на бебе.

Предоставено от Blogger.