Раждане на бебе - Фазите на раждането

Раждане на бебе и неговите фази.
Процесът на раждане се дели на три фази.
Първият етап е ранната фаза, която започва с появата на контракциите и постепенното изглаждане и разкритие на маточната шийка. Последвано от активна фаза, в която шийката се разширява много по-бързо и контракциите са по-дълги, по-силни и през по-малък интервал. (Тогава е време да се обадите на лекаря или акушерката си). Активната фаза завършва с преходния период, когато шийката се разширава напълно до 10 см.
Втората фаза започва от момента на пълно разкритие и свършва с раждането на вашето бебе – тази фаза често се нарича фаза на изгонване.

Третата фаза започва веднага след раждането на бебето и включва отделянето на плацентата от маточната стена и раждането й.
Първа фаза
Първата фаза обикновено е най-дългата част от раждането. Тогава имате контракции и шийката се разширява. Тази фаза се дели на три етапа:
Ранен или латентен период
Тази ранна фаза обикновено прекарвате в чудене това наистина ли е раждане на бебе. Контракциите обикновено са много леки и могат да са през 20 минути или повече в началото, като постепенно се учестяват до около 5 минутни паузи между тях. Ключовият момент в тази фаза е да вършите нормалните неща, които сте планирали или ако се случи през нощта, да се върнете обратно в леглото. Повечето жени се чувстват много добре по време на този период и с малки изключения дори тези, които ще раждат в болница, още не са отишли там.


Някои жени имат много по-чести контракции през тази фаза, макар че все пак са леки и не продължават повече от минута. Можете да забележите нарастване на вагиналното течение, което може да бъде примесено с малко кръв. Това е съвсем нормално – но ако видите повече ясна чиста кръв, веднага се свържете с лекаря или акушерката.
Понякога контракциите в латентната фаза са доста болезнени, макар че може да разширяват шийката много по-бавно, отколкото ви се иска! Но ако сте типичния случай, контракциите на този етап няма да изискват същото внимание както в по-късните фази на раждане на бебе. Към този момент някои жени успяват дори да задремят между контракциите. Погрижете се да пиете достатъчно течности, за да не се обезводнявате. И не забравяйте да пишкате често (макар че може да не чувствате нужда), защото празният пикочен мехур оставя повече място за бебето да се спусне надолу.

Колко дълго трае – тази фаза може да отнеме 12 до 14 часа или дори по-дълго, макар че често е значително по-кратка при второ или следващи бебета.
Активна фаза
Активната фаза е времето, в което повечето жени се захващат сериозно с трудната работа по раждане на бебе. Контракциите обикновено са през 4-5 минути и траят до 60 секунди. Помнете, че това все пак ви оставя доста време за почивка между тях. Използвайте го да си починете, да идете до тоалетна или да пийнете нещо. Жените, които искат обезболяване на раждането, обикновено тръгват към болницата на този етап, докато тези, които не искат лекарски намеси и медикаменти, ще тръгнат натам към края на тази фаза или при започване на преходния период (отново с някои изключения). Движение и почивка са ключовите фактори за минаване през тази фаза. Контракциите ви ще станат по-чести, по-дълги и по-силни и шийката ще започне по-бързо да се разширява.Като общо правило – след като получите в продължение на около час регулярни, болезнени контракции, които траят около минута и са през 5 минути, е време да се обадите на доктора или акушерката.


Упражненията за дишане, техниките за отпускане и добър помощник до вас могат да са ви от голяма помощ през този етап. Вече трябва да сте стигнали до болницата или родилния дом. Ако нямате медицински или гинекологични показания, трябва да сте в състояние да се движите из стаята. Може да откриете, че да ходите ви кара да се чувствате по-добре, но сигурно ще искате да спирате и да се облягате на нещо или някого, докато трае всяка контракция.
Ако ви е трудно да се справяте и нямате желание за естествено раждане, това е моментът, в който можете да поискате обезболяващи. С тях – обикновено вкарвани с инжекция или през система – все още ще чувствате контракциите, но в по-малка степен. Но предвид, че обезболяващите ще ви карат да се чувствате замаяна, нама да ви разрешат да се разхождате, след като ви ги сложат. В общи линии, местната упойка – като епидуралната или спинална анестезия – ще ви даде много по-голямо облекчение на болките, макар че може да продължавате да чувствате известен натиск, ако бебето е ниско в таза.

Колко дълго трае – тази фаза може да трае до 6 или повече часа, макар че може да е и много по-кратка, особено ако сте раждали нормално и преди това.
Преходна фаза - транзиция при раждане на бебе

Преходната фаза е когато разкритието става пълно и се приготвяте да се напъвате, за да родите бебето. Това е една от най-кратките фаза на раждането, но наистина една от най-трудните. 
Контракциите ви може да са на 2-3 минути и да траят по около минута и половина. Някои жени ги тресе и повръщат по време на тази фаза. Това е нормално. Запомнете, че тази фаза обикновено не трае повече от час-два. 
 Транзицията – преходният период – се различава по много признаци, които обаче може и да не се проявят при вас. Някои жени имат топли или студени тръпки, облива ги студена пот, прилошава им или повръщат, тресе ги, хълцат, уригват се и като общо им е невъзможно да намерят удобно положение. 

Това най-често е и времето, когато по естествен път се спуква мехура (ако не е бил спукан от лекаря). Когато започнете да усещате тези признаци, няма значение дали имате разкритие 1 или 10 см – те означават, че сте много близо до напъните, които ще изкарат вашето бебе на бял свят.
Тъй като самото раждане на бебе е свързано с много силни усещания, настроението на майката може да бъде много променливо. Тя може да е раздразнително, стресната, дезориентирана, може да се чувства хваната в капан и да иска да си иде у дома, да се страхува, че ще умре, често се чувства много зависима, обезкуражена и изтощена. 

Нормално е да казва “Не мога, не мога”. Сега е времето да бъде окуражавана колко добре се справя и да й се помогне да намери удобна поза. Може да й се сложат студени компреси на лицето или да й се даде глътка вода или кубче лед да смуче между контракциите. Това е труден момент. Когато тази фаза свърши, разкритието е пълно! Някои жени имат малка пауза в контракциите след пълното разкритие и още не усещат напъни.
Втора фаза
След като имате пълно разкритие, започва работата по втората фаза – слизането в таза и раждането на бебе. Тази фаза обикновено трае между 10 минути и 2 часа. Ще трябва да напъвате с всички сили по време на контракциите и да почивате между тях, опитвайки се да възстановите енергията и самообладанието си.

По време на тази фаза
  • Ще чувствате силно желание да напъвате
  • Прорязване се нарича, когато бебешката главичка се вижда на входа на влагалището
  • Може да усещате натиск и опъване в родовия канал
Напъните обикновено се усещат по-добре от контракциите за повечето жени. Първите етапи на раждането сте почивали и сте оставили тялото си да свърши цялата работа, а сега можете да направите нещо да му помогнете.

 Тази фаза може да трае три и повече часа, но при повечето жени не трае толкова. По време на раждането бебето слиза в таза. Мерните единици за това се наричат стадии. Когато бебето “плува” високо над тазовия отвор, значи е в стадий –4 или –5, понеже се намира на 4-5 см над ишиасните прешлени. Стадий 0 е когато то е вече ангажирано в таза и предлежащата част (обикновено главата) е наравно с ишиасните прешлени. Много жени са в стадий 0, когато раждането започне. На +3 или +4 главичката е във вагиналния отвор и перинеумът се издува.

 Главата на бебето напредва с всеки напън и накрая прорязва – това е терминът, използван да се опише времето, когато най-широката част от главичката най-сетне се вижда. Възбудата нараства осезаемо, когато започне да се появява лицето на бебето – челото, носа, устата и накрая брадичката. Това е момент на несравнима красота. Прорязването се счита за стадий +4 или +5.
След раждането на главата ще ви кажат да задържите, докато лекарят или акушерката аспирира носа и устата на бебето и опипва вратлето му за пъпната връв. След това главичката се обръща настрани, докато раменцата се завъртат вътре в таза да заемат позиция за излизане. 

Със следващата контракция ще ви кажат да напъвате, докато се родят раменете едно по едно, последвани от тялото. 
Тази фаза свършва с раждането на вашето бебе!
Това е специален момент и може да усещате най-различни емоции – еуфория, гордост, неверие, възбуда и разбира се, облекчение. Колкото и да сте изтощена, може да почувствате прилив на енергия и да забравите всяка мисъл за сън за известно време.

Колко трае – дължината на тази фаза зависи от позицията на майката (права=по-бързо), от позицията на бебето, дали са използвани медикаменти и т.н. Така че може да продължи от минути до часове. Средната продължителност е около час за първескини (или по-дълго, ако са ви сложили епидурална упойка) и 20 минути, ако сте имали друго нормално раждане преди това.
Трета фаза
Третата фаза започва веднага след раждането на бебето и завършва с раждането на плацентата. Малко след като се роди бебето, матката отново започва да се контрахира. Тези няколко контракции обикновено отделят плацентата от маточната стена.
Когато докторът или акушерката видят признаци за отлепване, може да ви помолят да напънете малко, за да помогнете да излезе плацентата. 

След като се роди плацентата, матката трябва да се контрахира и да стане много твърда. Можете да почувствате върха й на равнището на пъпа ви. Акушерката или лекарят ви, а по-късно някоя сестра, периодично ще проверява дали остава твърда. Нужно е матката да е добре контрахирана, за да се предотврати  продължително кръвотечение от мястото, където е била прикрепена плацентата.

Контракциите по време на третата фаза обикновено са леки. 

В този момент фокусът ви е изместен изцяло върху бебето и може да не осъзнавате какво става около вас. Ако сте получили разкъсвания, които трябва да се зашият или сте имали епизиотомия, ще ви сложат местна упойка, преди да ви зашият.

 Ако ви е била сложена епидурална упойка, анестезиологът или операционната сестра ще мине да махне катетъра от гърба ви.
Колко време трае – леките контракции обикновено започват 3 до 5 минути след раждането на бебе. Третата фаза може да отнеме само няколко минути или да продължи около 30 минути. Средно може да очаквате да трае 5 до 10 минути.
Четвърта фаза или следродилен период

Вече няма истински контракции, но този период обикновено се приема за четвърта фаза на раждането. Тялото ви преминава през много промени след раждането на бебто. Да не говорим пък за огромните промени, през които минава вашето семейство с прибавянето на нов член към него. Искайте помощ! 

Тялото ви ще се променя бавно и ще си възвърне формата от преди бременността, но не съвсем.
Наслаждавайте се на раждането – вярвате или не, то е най-трудната работа, която някога сте вършили, но и носи най-голямото удовлетворение.


Статията е взета от - biberonbg.com

Предоставено от Blogger.